KAKI
Eksotični sadež ,izvira iz Kitajske. Pri nas je še vedno premalo poznan. V deželah daljnega vzhoda je po svoji pomembnosti takoj za agrumi in jabolkom. Že od nekdaj so cenili njegovo prehransko in zdravilno vrednost ter uživali v njegovem sladkem okusu. O tem nam govori tudi pomen njegovega botaničnega imena Diospyros- hrana bogov.
Odlikuje ga bogata vitaminska in mineralna vrednost,visoka vsebnost prehranskih vlaken ter nizka vsebnost beljakovin in maščob.Njegova energijska vrednost je primerljiva z energijsko vrednostjo grozdja, mandarin in banan.Odlikuje ga visoka vrednost vitamina A,ki ga vsebuje le malo manj kot najbogatejše sadje marelica in kar trideset krat več kot jabolko.Vsebuje pet krat več vitamina C kot jabolko in le tretjino manj kot agrumi.pomembna je vsebnost pektinov in taninov,od mineralov pa kalij, kalcij, fosfor in železo.
Zanimanje za kaki se povečuje, cenijo ga sladokusci in ljubitelji zdrave prehrane.Zaradi bogate sestavine in naravi prijazne pridelave si prav gotovo zasluži večjo prisotnost v naši prehrani.
Energijska vrednost v 100 g kakija:
Voda 82
Kalorije 65
Beljakovine 0,6
Maščobe 0,3 Sladkorji –raztopni 16
-vlakna 2,5
Vitamini B1 0,02
V mg B2 0,03
C 23
PP 0,3
A 237
Minerali kalcij 8
V mg železo 0,37
Kalij 170
Fosfor 25
Magnezij 8
vsebuje :
Tanin, pektin, sladkorji, sadne kisline, vitamini (beta karoten,E; B-1, B-2, B-6, nikotinska kislina, folna kislina,pantotenska kilina,biotin,C ) in minerali (natrij, kalij, kalcij,fosfor, magnezij, železo, cinj, jod, fluor, krom, baker, selen).
Zdravilnost:
Za razstrupljenje organizma, poživlja presnovo, znižuje holesterol proti zlati žili, koristen za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni, zobe, kosti….., deluje proti utrujenosti, pomaga v boju proti boleznim (povečuje odpornost) in stresu.